10/12/2015

KULTTUURISHOKKI Vaikka maailmalla olen kerennytkin reissata vasta nyt ulkomailla yli puolivuotta kerrallaan asuneena alkaa ymmärtämään kuinka meillä suomalaisilla on pinttyneet sääntömme,tapamme sekä kulttuuriin liittyvät normimme, kuinka näitä nyt kutsua.

 Minulle on täällä tullut yllätyksenä kuinka ihmiset muuttavat käytöstään jos he eivät eka yrittämällä pystyneet miellyttämään, pesulassa toimimattomat kuivurit, mitään ei ole tehtävissä eikä syy ole millään tavalla riippuvainen pesulaa pyörittävän huoltoaseman. Ei varmasti olekkaan juuri sinun syysi, mutta minä olen tottunut että maksavalle asiakkaalle koitetaan jollain edes korvata se rahallinen menetys ja mielipaha että ne 30kg pyykkiä on nyt litimärkänä teidän koneessa, joka ei toimi. Laittakaan nyt lappu edes ja mainitse nyt edes työkaverillesi joka myy viereisellä tiskillä kolikoita koneeseen.

 Asuntonäytöissä, jo kaksi eri firmojen agenttia on ottanut nokkiinsa ja hävinnyt kuulumattomiin kun asunnot joita olimme katsomassa ei ollut mieluisia, ja tylyllä tavalla ( toinen puhui Espanjaa , toinen Suomea ) ilmoittaen, ottakaa tai jättäkää, muuta ei ole tarjolla.
 a) koska hinta. b) koska sijainti c) koska varsinkin koira.
Jaa, no entäs ne asunnot jotka olemme itse soittaneet joita kuitenkin on kymmeniä ? Ja ne joita vielä puoli tuntia sitten mainostit sinulla olevan satoja ?

 Nämä voivat toki olla yksittäistapauksia  ja itseäni juuri sillä hetkellä nyppiviä asioita, jotka ovat jääneet mieleen, mutta voin vannoa jos järjestät tapaamisen paikallisen ihmisen kanssa ja et joudu odottamaan, oli se sitten siivooja tai treffikumppani, pidä siitä kiinni. Täällä sovitaan ajat, jopa aikaistetaan niitä mutta siitä huolimatta ollaan myöhässä, ei sanallakaan mainita että voisi olla pahoillaan, tai edes hyvää syytä jonka vielä ymmärtäisi parkkipaikan etsinnän tai vaikka ruuhkan takia.
Mieheni on oppinut tähän ja varaa asunto näyttöön esim 2 tuntia aikaa, jonka jäljeen uskalletaan ottaa toinen tapaaminen, kun taas minun aikatauluttaminen menisi jotakuinkin edes tunnin välein,
 paljonkohan olisin itse myöhässä illan viimeisestä menosta tätä menoa ? hah.

Me jopa vitsailtiin että jos joku menee ryöstämään vaikka paikallista Sparia,
myyjät on siellä varmasti että mañana mañana !

Tervehtiminen, tai oikeastaan tuntemattomat ihmiset jotka tervehtivät joka paikassa, enkä tarkoita työtilannetta puolin tai toisin, vaan kadulla, alusvaatehyllyjen välissä, baareissa nämä saattavat tulla tervehtimään vielä tapansa mukaan poskipusuin koska saattavat ehkä tietää, kuka ehkä olen, koska mieheni on tutun tuttu, ehkä, ruokakaupan jonossa, tottakai perus rappykäytäviä, auloja ja parkkipaikkoja unohtamatta.
Se on minulle ainakin Suomalaisena- varpaisiin tuijottelijana aina yhtä mukavasti yllättävä tapa.

Autolla liikkuessa se että joka ikinen suojatie on tsekattava aiheuttaa päänvaivaa välillä kun poukkoilet muutenkin ruuhkaisessa mestassa ja jengi ei ihan aina (ikinä) käytä vilkkua tässä liikenneympyröiden täyttämässä kaupunginosassa. Onhan ne tsekattava Suomessakin, Suomessa jengi vaan kattoo ennenkun ylittää, ja ei työnny ihan jokavälissä alle. Ja Suomessa harrastetaan myös liikenteenohjausvaloja.Tämmösiä ajatuksia tuli mieleen, ei niinkään kulttuurishokki, mutta kuitenkin totuteltavia asioita,
mikään ei ole kenenkään syy ja saat olla kaksi tuntia myöhässä  !

ps. näin  unta että sain äidinkielen kirjoitus kokeesta 8/10, liekköhän jotain alitajunnan kuittailua.

Näihin tunnelmiin, Hasta mañana ! tai jotain. 

Terkut M ja J jotka tunnustitte lukevanne blogia, ihana kuulla !

<3 Ann-Marie 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti